ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
21 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η διαφορετικότητα είναι πλούτος, ομορφιά, είναι η ίδια η ζωή!
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Ελένη Αγγελακοπούλου και Αποστολία Χατζηγιάννη.
Όλα αυτά ίσως ακούγονται υποκριτικά και οξύμωρα σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται όλο και περισσότερο. Δεν πρέπει λοιπόν, η μέρα αυτή να λάβει επετειακό χαρακτήρα, ούτε να δώσει την ευκαιρία σε κείνους που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοράσεις και αλλού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ρατσισμός σε μια κοινωνία δε μετράται ούτε από τον αριθμό των ρατσιστικών επιθέσεων που εκδηλώνονται σε αυτήν ούτε ασφαλώς από ρηματικές αποκηρύξεις του τύπου "Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές", που από μόνες τους εμπεριέχουν δόσεις ρατσισμού. Φαίνεται την επόμενη μέρα, από το πόσο κινητοποιείται η αστυνομία, από το πόσο ευαισθητοποιούνται οι δικαστικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες, από το πόσο καταδικάζονται από τους δημοσιογράφους, από το πόσο αντιστέκονται οι πολίτες.
Ο Μάνος Χατζηδάκις είχε πει κάποτε : «Όταν το τέρας δεν μας ενοχλεί, αρχίζει να μας μοιάζει». Κι αυτό πρέπει να το 'χουμε πάντα κατά νου.
Σας ευχαριστώ!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Εισαγωγή
Video
Σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο κίνδυνος του ρατσισμού είναι καθημερινός. Στις μέρες μας η οικονομική κρίση τον επανέφερε σαν εφιάλτη. Τον έβγαλε από το σεντούκι της ιστορίας, ξεχασμένο από χρόνια, για να διαπλάσει συνειδήσεις φορώντας του έναν άλλο μανδύα, τον πατριωτικό. Το αποτέλεσμα; Πείνα, πόλεμος, θάνατος.
«Άσπρο χέρι – μαύρο χέρι» του Γιάννη Κουτσοχέρα από τις μαθήτριες Ντιάνα Ανκούτσα της Α΄ τάξης και Γεωργία Ιωακείμ της Γ΄ τάξης.
Τραγούδι
Ακολουθεί το υπέροχο ποίημα που έχει γράψει ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006.
«Όταν γεννιέμαι είμαι μαύρος» από τη μαθήτρια Κωνσταντίνα Καρίτη της Α΄ τάξης.
Video
Η διαφορετικότητα μας κάνει ξεχωριστούς. Αν τη σεβαστείς εσύ, εγώ, ο καθένας από εμάς, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Στη συνέχεια θα ακούσουμε την κραυγή ενός άγνωστου μετανάστη που γράφει : Για δες άνθρωπος είμαι και εγώ και δεν είμαι '' Ξένος''...
«Μη με φωνάζεις ξένο» από τους μαθητές Αναστασία Ζαρκαδούλα, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Κώστα Νεοφώτιστο της Γ΄ τάξης.
Video
Ο Γρηγόρης, ο Βασίλης και η Αναστασία είναι τρία Ελληνόπουλα που μόλις έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Πρώτα ζούσαν στη μακρινή Ρωσία μα η ζωή τους είχε γίνει πολύ δύσκολη. Φτώχεια, πόλεμος, ανασφάλεια! Τι άλλο τους έμενε να κάνουν από το να γυρίσουν στην Ελλάδα, την πραγματική τους πατρίδα;
Όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε κι εδώ! Κάποιοι στο σχολείο τους αντιμετωπίζουν σαν ξένους, σαν ανεπιθύμητους.
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Από την κερασιά στο Ίντερνετ» της Θεοδώρας Γεωργακούδη από το μαθητή Ιλίρ Ντούσκου της Α΄ τάξης.
Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας του εικοστού αιώνα, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων των ανατολικών χωρών, μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους μετακινήθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την εξεύρεση εργασίας. Από την εποχή αυτή και ως τις μέρες μας ζουν και βιοπαλεύουν στη χώρα μας χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, όπως το παιδί του ποιήματος, που κερδίζει το ψωμί του στα φανάρια της λεωφόρου και κοιμάται στο μηχανοστάσιο του εργοστασίου.
«Για ένα παιδί που κοιμάται» της Δήμητρας Χριστοδούλου από τη μαθήτρια Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου της Δ΄ τάξης.
Τραγούδι
Ο σημαντικός Γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) έγραψε το παρακάτω ποίημα το 1937, όταν ζούσε ως αυτοεξόριστος στη Σκανδιναβία, κατατρεγμένος από τη χιτλερική εξουσία. Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος δεν είχε ακόμη ξεσπάσει, αλλά το ναζιστικό καθεστώς είχε ήδη δώσει δείγματα του βίαιου και απάνθρωπου προσώπου του με την άγρια καταδίωξη των Εβραίων και των αντιφρονούντων Γερμανών. Πολλοί δημοκρατικοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι διώχτηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για να γλιτώσουν από την ηθική και σωματική τους εξόντωση.
«Για τον όρο ΄΄μετανάστες΄΄» του Μπέρτολτ Μπρέχτ Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης από τις μαθήτριες Βιολέτα Λεμονή και Λαμπρινή Σαμανίδου της Δ΄ τάξης.
Τραγούδι
Ακολουθεί ένα Απόσπασμα από το βιβλίο «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες» του Νίκου Εγγονόπουλου από τη μαθήτρια Αστερούλα Κουτσοθόδωρου της Δ΄ τάξης.
Ο συγγραφέας του ποιήματος είναι ο Γερμανός πάστορας Martin Niemöller. Το ποίημα είναι αυτοβιογραφικό μιας κι ο ίδιος επέδειξε την αδιαφορία που αναφέρει και στο τέλος φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους ναζιστές.
«Όταν ήρθαν να πάρουν…» του Martin Niemöller από τη μαθήτρια Σπυριδούλα Καζάκου της Α΄ τάξης.
Τραγούδι
Ο άνθρωπος πρέπει να ενεργεί με γνώμονα το κοινό καλό και δεν πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για το προσωπικό του συμφέρον αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Όλες οι ενέργειες του πρέπει να είναι ενάντια στον πόλεμο και την αδικία και να δίνει καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα και την ελευθερία όλων.
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη από το μαθητή Κώστα Αγγελή της Α΄ τάξης.
Τραγούδι
Επίλογος
Τραγούδι
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Εισαγωγή (Διαφ. 1 – 3)
- Video : Ανθρώπινα δικαιώματα!! (μέχρι 9:55)
- Ποίημα : Άσπρο χέρι – μαύρο χέρι , Γιάννης Κουτσοχέρας (Διαφ. 4 – 6)
- Τραγούδι : Locomondo – Χέρια σαν κι αυτά (μέχρι 3:02)
- Ποίημα : Όταν γεννιέμαι είμαι μαύρος, παιδί από την Αφρική (Διαφ. 7 – 9)
- Video : Ρατσισμός (0:49)
- Ποίημα : Μη με φωνάζεις ξένο, Άγνωστος μετανάστης (Διαφ. 10 – 12)
- Video : Ελληνική ιθαγένεια - Ρούντολφ (0:39)
- Απόσπασμα από το βιβλίο : «Από την κερασιά στο Ίντερνετ», Θεοδώρα Γεωργακούδη (Διαφ. 13 – 15)
- Ποίημα : Για ένα παιδί που κοιμάται, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου (Διαφ. 16 – 18)
- Τραγούδι : Ενωμένοι (5:05)
- Ποίημα : Για τον όρο μετανάστες, Μπέρτολτ Μπρεχτ (Διαφ. 19 – 21)
- Τραγούδι : Ανδριάνα Μπάμπαλη, Στάμος Σέμσης – Περιπλανώμενο (2:55)
- Απόσπασμα από το βιβλίο «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες», Νίκος Εγγονόπουλος (Διαφ. 22 – 24)
- Ποίημα : Όταν ήρθαν να πάρουν…, Martin Niemöller (Διαφ. 25 – 27)
- Τραγούδι : Δημητριάδη – Μικρόκοσμος (μέχρι 1:47)
- Ποίημα : Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, Τάσος Λειβαδίτης (Διαφ. 28 – 30)
- Τραγούδι : Αερικά και φίλοι – Διαφορετικοί (4:30)
- Κλείσιμο της εκδήλωσης (Διαφ. 31 – 32)
- Τραγούδι : Φίλιππος Πλιάτσικας – Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα (3:27)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου