Θεματική Εβδομάδα
Άξονας : Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Έφηβοι και παιδιά με κινητά τηλέφωνα
Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, όχι μόνο για να τηλεφωνούν σε φίλους και να ανταλλάσσουν «βροχή» γραπτά μηνύματα, αλλά και – όλο και περισσότερο- για να παίζουν παιχνίδια, να παίρνουν φωτογραφίες, να ανταλλάσσουν βίντεο ή να συνδέονται στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού έργου « Pew Internet and American Life Project» είναι τόσο δυνατή η εξάρτηση των εφήβων από το κινητό τους, που τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι το έχουν κάτω από το μαξιλάρι τους ή δίπλα στο κρεβάτι τους όταν κοιμούνται, είτε για να ανταλλάξουν SMS αργά τη νύχτα, είτε για να ξυπνήσουν χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία αφύπνισης.
Τα κινητά γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και οι έφηβοι προσαρμόζονται όλο και πιο γρήγορα στην κινητή τεχνολογία. Η Amanda Lenhart, που ανήκει στην ομάδα των συγγραφέων της παραπάνω αναφοράς, σχολιάζει: «το κινητό έγινε ένα εργαλείο που τους βοηθάει να ζουν και να καταγράφουν τη ζωή τους».
Αναμφισβήτητα, το κινητό τηλέφωνο έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους εφήβους, πέραν του γονικού ελέγχου που καθίσταται όλο και πιο δύσκολος. Μπορεί, από την μια πλευρά, το κινητό να αποτελεί ένα είδος σιγουριάς για τους γονείς ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, από την άλλη πλευρά όμως, οι γονείς που παλιότερα είχαν τη δυνατότητα να κρυφακούσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ή να ρίξουν ματιές στην οθόνη του υπολογιστή ή ενός video game, δυσκολεύονται πλέον να ελέγξουν τις κινήσεις των παιδιών τους από μια λεπτή ηλεκτρονική συσκευή με τόσο μικρή οθόνη, πόσο περισσότερο να διαβάσουν μηνύματα που προστατεύονται πολλές φορές με κωδικούς ασφαλείας! Ακριβώς αυτή την ιδιωτικότητα αγαπούν άλλωστε οι έφηβοι.
Ανησυχία προκαλεί όμως και η κακή χρήση του μέσου αυτού από μερίδα εφήβων.Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές διακινούν προκλητικές φωτογραφίες, δικές τους ή συμμαθητών / συμμαθητριών τους. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «sexting» , δεν είναι και τόσο σπάνιο, καθώς ήδη μεγάλη μερίδα εφήβων έχει δεχθεί μήνυμα με προκλητική φωτογραφία κάποιου γνωστού τους. Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα αποτελεί το θέμα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης μέσω κινητού τηλεφώνου από εφήβους προς εφήβους, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τα θύματα. Δυστυχώς, και στην Ελλάδα οι περιπτώσεις εκβιασμού εφήβων με αντάλλαγμα τη μη δημοσίευση προσωπικών τους φωτογραφίες μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω Διαδικτύου αυξάνονται ημέρα με την ημέρα.
Ένα επίσης ενδιαφέρον θέμα που αναδεικνύει η αναφορά του έργου « Pew Internet and American Life Project» είναι η αύξηση της συχνότητας γραπτών μηνυμάτων, ως η μεγαλύτερη αλλαγή στην χρήση του κινητού από εφήβους. Μέσα σε μια περίοδο 18 μηνών ο αριθμός των εφήβων που στέλνουν SMS στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αυξήθηκε από 38% σε 54%. Κατά μέσο όρο κάθε έφηβος ανταλλάσσει 50 μηνύματα την ημέρα ή 1500 το μήνα. Τα κορίτσια ανταλλάσσουν κατά μέσο 80 μηνύματα την ημέρα, ενώ τα αγόρια 30. Να σημειωθεί οτι ένας ενήλικας ανταλλάσσει 10 μηνύματα την ημέρα.
Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να συγκρίνουμε τα παραπάνω με την Ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με αποτελέσματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, 86.5% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο, 88.9% χρησιμοποιούν το κινητό τους καθημερινά, 56.5% μιλούν καθημερινά 1-5 λεπτά, και ένα 18.5% καθημερινά 6-10 λεπτά, ή αλλιώς 180 – 300 λεπτά μηνιαίως, δηλαδή περισσότερο από πολλούς ενήλικες. 89% στέλνουν μηνύματα SMS καθημερινά, με ένα 41% να στέλνει 4-10 μηνύματα καθημερινά. Επίσης, 62.3% των εφήβων στέλνουν φωτογραφίες ή βίντεο κλιπ, ένα 8.2% κατεβάζουν φωτογραφίες, και ένα 3.4% σερφάρει στο Διαδίκτυο.
Ενώ το φαινόμενο της μεγάλης χρήσης γραπτών μηνυμάτων εξετάζεται ακόμα, ο Scott W. Campbell, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Michigan, ισχυρίζεται οτι η χρήση του κινητού δεν επηρεάζει τον χρόνο άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας, αλλά αποτελεί ένα επιπλέον επίπεδο επικοινωνίας. O S. Campbell προβλέπει αύξηση της online χρήσης των κινητών, μιας και τα κινητά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σαν ένας υπολογιστής χειρός. Προς το παρόν η χρήση αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή για τους εφήβους, αλλά όσο η κινητή τεχνολογία γίνεται πιο προσιτή, τόσο η χρήση θα αυξάνεται και στην Ελλάδα. Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, το κινητό φαίνεται να χρησιμοποιείται περισσότερο από νέους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, με μόνο 7 στους 10 από αυτούς να διαθέτουν και υπολογιστή. Με αυτό το τρόπο τα κινητά φαίνεται να γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα και να δίνουν μια ευκαιρία επικοινωνίας σε κάποιους που διαφορετικά δεν θα την είχαν.
Πηγές:
1) Εφημερίδα «Washington Post»: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τηλεφωνικά από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2009 σε ένα δείγμα 800 νέων ηλικίας 12 έως 17 ετών και τους γονείς τους.
2) Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος – Έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, 2008.
1ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ
Στο κρυπτόλεξο που ακολουθεί βρίσκονται κρυμμένα 12 αντικείμενα ή πρόσωπα που σχετί-ζονται με το κινητό.
Οι λέξεις βρίσκονται κρυμμένες οριζόντια ή κάθετα. Βρες όσες περισσότερες μπορείς. καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
Σειρά σου τώρα! Κρύψε στον παρακάτω πίνακα μερικές λέξεις που αναφέρονται σε αντικείμενα ή πρόσωπα που έχουν σχέση με το κινητό.
Δώσε μετά το κρυπτόλεξο στο παιδί που κάθεται δίπλα σου για να το λύσει. Ζήτησέ του να βρει και να κυκλώσει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί.
2ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Πηγαίνεις στην …………. τάξη του Αλκιβιάδειου Γ/σίου Φουρνάς
ΦΥΛΟ :
🔀 ΚΟΡΙΤΣΙ
🔀 ΑΓΟΡΙ
1. Έχεις κινητό;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
2. Χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου :
🔀 για επικοινωνία με φίλους
🔀 για επικοινωνία με γονείς
🔀 καθαρά για διασκέδαση
🔀 καθαρά για διασκέδαση
3. Πόσες ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο;
🔀 το πολύ 1 ώρα
🔀 1-3 ώρες
🔀 πάνω από 3 ώρες
4. Μία συνδιάλεξή σου διαρκεί περίπου:
🔀 λιγότερο από 5 λεπτά
🔀 15 λεπτά
🔀 μισή ώρα
🔀 περισσότερο από 1 ώρα
🔀 περισσότερο από 1 ώρα
5. Πόσες ώρες ασχολείστε με το κινητό;
🔀 σχεδόν καθόλου
🔀 1-2 ώρες
🔀 3-5 ώρες
🔀 6-9 ώρες
🔀 όλη την ημέρα
6. Πιστεύετε ότι το κινητό τηλέφωνο σας βοηθά στην καθημερινότητά σας;
🔀 πολύ
🔀 αρκετά
🔀 σχεδόν καθόλου
🔀 καθόλου
7. Κάθε μήνα πόσα χρήματα περίπου ξοδεύεις για το κινητό σου;
……….€
8. Παρακάτω σου δίνονται κάποιες υπηρεσίες που προσφέρουν τα κινητά. Ιεράρχησέ τις με βάση σε ποιο βαθμό τις χρησιμοποιείς, όπου 1= αυτή που χρησιμοποιώ περισσότερο.
🔀 ........ μηνύματα
🔀 ……. παιχνίδια
🔀 ……. internet
🔀 ……. ραδιόφωνο
🔀 ……. bluetooth
🔀 ……. video
🔀 ……. φωτογραφική μηχανή
9. Γνωρίζεις για την ανακύκλωση κινητών;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
10. Γνωρίζεις ότι το κινητό τηλέφωνο προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
🔀 δεν με απασχολεί
11. Γνωρίζεις ότι πρέπει να παίρνεις κάποια μέτρα προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
12. Κάνεις χρήση : του hands free;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
13. Κάνεις χρήση του Bluetooth;
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
14. Δεν χρησιμοποιείς τίποτα από τα δύο.
🔀 ΝΑΙ
🔀 ΟΧΙ
15. Πού επιλέγεις να μεταφέρεις το κινητό σου;
🔀 στην τσέπη του παντελονιού σου
🔀 στην τσέπη του πουκαμίσου / μπουφάν σου
🔀 στην τσάντα σου
16. Τη νύχτα, το κινητό σου το αφήνεις:
🔀 στο κομοδίνο σου
🔀 κάπου πιο μακριά
17. Σου έχει συμβεί μετά την χρήση του κινητού τηλεφώνου να αισθανθείς:
🔀 έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης
🔀 κούραση
🔀 κούραση
🔀 πονοκέφαλο
🔀 άγχος
🔀 τίποτα από τα παραπάνω
18. Αν τύχει και ξεχάσετε το κινητό τηλέφωνο σπίτι τι κάνετε;
🔀 πάτε σπίτι να το πάρετε αν και έχετε αργήσει στο σχολείο
🔀 το αφήνετε σπίτι αν και θα είστε αγχωμένοι
🔀 δεν έχετε κανένα πρόβλημα
19. Πώς θα ένιωθες εάν αποχωριζόσουν το τηλέφωνό σου για μια εβδομάδα;
🔀 απομονωμένος
🔀 ήρεμος
🔀 προβληματισμένος
20. Πιστεύετε πως λόγω του κινητού τηλεφώνου επηρεάζονται οι κοινωνικές σχέσεις;
🔀 θετικά
🔀 αρνητικά
🔀 τίποτα από τα παραπάνω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου